Urbanavillor,
malmö

Urbana villor, Malmö
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider

Plats: Malmö, Västra hamnen
År: 2008
Typologi: Flerbostadshus
Byggherre: Brf UrbanaVillor
Storlek: 7 lägenheter
Ansvarig arkitekt: Cord Siegel, Pontus Åqvist
Medverkande arkitekt: Ulrika Connheim
Ansvarig landskapsarkitekt: Karin Larsson
Medverkande landskapsarkitekt: Ola Nielsen, Niels De Bruin, Magnus Svensson

Sju urbana villor mitt i staden, det bästa av två världar. Här utgör varje lägenhet ett helt våningsplan och du kommer direkt in i lägenheten från hissen, eller så väljer du spiraltrappan på gårdsfasaden och kommer in via din trädgårdsbalkong. En öppen bottenvåning med generös plats för cyklar uppmuntrar smarta transporter och på gården finns det gemensamma växthuset. Projektet präglas av en experimentell inställning till bostaden, med olika planlösningar, robusta material och fina detaljer. UrbanaVillor belönades 2009 med Sveriges förnämsta arkitekturpris Kasper Salin-priset.

PRISER

”Med entusiasm, engagemang och en okonstlad attityd till form har UrbanaVillor fördjupat diskussionen om målen för det goda livet med ett boende i gemenskap med sikte på ökad hållbarhet. Med en slags ”charmig slarvighet” är projektet likväl omsorgsfullt genomfört. Därtill i egen regi, med arkitekternas ansvarstagande som inspiration till fortsatt djärvt experimenterande.
Med hållbarhetsperspektivet som utgångspunkt har en ny form av samverkan mellan arkitektur och landskap inletts i detta kvartershus för boende i gemenskap kring odling och grönska. Med detta arbetssätt blir flera arkitektoniska konsekvenser tydliga.
Exteriören mot gården präglas av balkonger för lokal odling, och takterrasser underlättar kontakten mellan lägenheternas inre och den yttre miljön. Både hissen som står i direktkontakt med bostäderna och den utvändiga spiraltrappan minimerar kommunikationsytorna, vilket bidrar till minskad resursanvändning och stärker gårdsfasadens uttryck. Med en öppen bottenvåning och generös plats för cyklar uppmuntras energisnåla transportmedel. Även de stora balkongerna mot gatan speglar en öppenhet för nya arkitektoniska uttryck som utan omsvep vänder bort från det dekorativa.
Lägenheterna utmärks av robusta ytmaterial, omsorgsfulla detaljer och ett djärvt experimenterande med boendet, där rum för vila och hygien kombinerats i dramatiska konstellationer.”

PUBLIKATIONER

ArchitectureAU (AU)
2015

“Co-houshing learning from Sweden” >>
Om UrbanaVillor som inspiration för kvalitativa bostadsprojekt.

Arkitektens trädgård
2014
Trädgårdsliv
2011

Artikel om projektet med trädgårdsperspektiv. Nr 2 2011.

Residence Magazine
2009

Hemma hos-reportage hos Cord Siegel.

DN Bostad
2009
Tidskriften Arkitektur
2008

Reportage om projektet i sin helhet.