Brf Shiitake,
malmö

Utsikt mot uteplats och baksida
Spaljé
Vy i vardagsrum mot trädgården
Vardagsrum med betongväggar och trappa i trä till övervåningen
Vardagsrum med betongvägg och betongtak
Den gemensamma poolen
En privat trädgård på baksidan av Shiitake
Den gemensamma poolen
Shiitakes kortsida med träfasad
Utsikt mot uteplats och baksida
Trädgårdarna på baksidan
Shiitaaks baksida sett på håll från ovan
Trädgårdarna på baksidan sett från ovan
Shiitake sett från ovan
Den utskjutande övervåningen med fönsterband
Gatuentré med förgårdsmark
Gatuentrén med förgårdsmark
Utskjutande övervåning med ett fönster i hörnet
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider

Plats: Malmö
År: mars 2018 – februari 2019
Byggvolym: 47,5 miljoner SEK
Typologi: Radhus i bostadsrättsförening
Storlek: 13 radhus
Ansvarig arkitekt: Cord Siegel
Handläggande arkitekt: Martin Svensson
Medverkande arkitekt: Ragnvi Melin, Natalie Adelhoefer
Landskapsarkitekt: Ola Nielsen (Siegel)
Foto: Peter Carlsson

I brf Shiitake flätas det gemensamma och privata samman på lekfullt sätt. Den egna trädgården i västerläge gränsar mot den gemensamma gården med pool, bastu, växthus, planteringslådor, verkstad/ateljé och förråd. Alla radhus är lika men unika, anpassade efter de boendes önskemål. På den nedre våningen finns de mer öppna, vardagliga rummen med fönster från golv till tak, en trappa upp mellan ett och fyra rum – med en utsikt som sträcker sig långt över omgivande småhuskvarter.

PRISER

“Brf Shiitake visar att det går att skapa en god livsmiljö med stor funktionalitet på liten yta och att det går att förtäta utan att göra avkall på grönska och växtlighet. Här finns utrymme för både en privat sfär och gemenskap med både grannar och grannskap. Det här är ett mindre bostadsprojekt som kan inspirera och vara förebild även till större projekt i staden” – Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

“Brf. Shiitake i Malmö har en enkel och självklar arkitektur där boendekvaliteten är hög. Arkitekternas läsning av platsens kvaliteter och förutsättningar är väl omhändertagen i arkitekturen. De boendes möjlighet att påverka rumsindelning och materialval är lovvärd, men det riktigt fina är närvaron av rum för både samvaro och enskildhet som uppstått tack vare radhusens och områdets utformning. Här finns privata respektive gemensamma rum och funktioner, såväl utomhus som inomhus, vilket skapar nya förvaltningslösningar och en vardaglig gemenskap för alla åldrar.”

PUBLIKATIONER

Puustelli blogg
2019