Brf ohoj,
malmö

Fasad mot gatan
Entréer mot gatan med gröna dörrar och klätterväxter
Entréer mot gatan med klätterväxter och cykelplatser
Fasad mot innergården
Fasad mot gatan
Innergård och loftgångar sett från ovan
Innergården med grönska och spiraltrappa till loftgången
Loftgång med cykelparkering
Loftgång med cykelplatser mot innergården
Innergård med uteplatser, trädeck, grönska och cykelparkering
Klätterväxt i växtupphängning på fasaden mot gatan
Matplats och fönster nära tak
Kök och ytterdörr sett från entresolvåning
Takterrass med trädeck
Vallmo och solpanel på taket
Kök med betongväggar och tak
Kök med entresolvåning
Vardagsrum med stora fönster mot uteplats på innergården
Sovrum med betongväggar och två kvadratiska fönster med olika bröstningshöjd
Öppen dörr i köket mot uteplats och grönska
Kök med fönstersättningen vid taket
Kreativ upphängning av stolar i krokar på betongvägg
Arbetsrum med betongväggar och tak
Vardagsrum med stora fönster mot takterass
Kök
Innergården med grönska och spiraltrappa till loftgången
Kök
Sovrum
Kök
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider

Location: Malmö, Västra Hamnen
Year: 2013-2014
Building costs: 33 million SEK
Typology: Stacked townhouses
Developer: Siegel
Size: 10 apartments
Principal architect: Cord Siegel, Axel Hauschild
Senior architect:  Martin Stavenow Svensson
Junior architects: Jonas Marculescu, Emelie Siemonsen
Landscape architects:: Jitka Svensson och Peter Eklund (MORF)
Photography:: Ole Jais

With ten stacked townhouses, Brf Ohoj fills the street, the neighbourhood and the city with life, movement and greenery. The project is a tribute to the proximity of the ground floor to the garden and street space. The apartments have airy, public spaces on the ground floor and smaller rooms upstairs. Each apartment is different, tailored to the wishes of its clients. Light, space and materiality are consistent throughout the varied rooms.

Awards

"Ohoj is a home owner association in Malmö's Västra Hamnen, with 10 two-storey apartments in a clear structure, where plan and section interact ingeniously and create dynamic housing. Here, vertical and horizontal space interact with light, which pushes in through the carefully balanced openings in the outer walls.

The architects, who were also the builders, have worked with the concrete in a very deliberate way, with the whole scale from wall elements to details. The material has been worked in a sculptural and tactile way, with robust details and an honesty where the material is allowed to articulate itself in relation to everyday life. 

The inner life interacts with the outer, allowing ecological, economic and social issues to form an architectural composition that relates to its context in a sensitive, idiosyncratic and courageous way."

"With a convincing commitment and rationality as a basis, space-efficient and beautiful homes with townhouse qualities are created in the dense city. Materials and light are skilfully managed and the strong presence of greenery illustrates the high social and environmental ambitions of the project. The Ohoj condominiums and the unique process of its creation challenges the role of the architect and the residents in urban development."

Ohoj in Malmö's Västra Hamnen receives the 2015 Residential Award for a climate-smart, green and socially sustainable addition to the cityscape. A dynamic collaboration with the users results in a liberating residential building in its context. Great spatial qualities within the dwelling are achieved through an intricate work with volume and simple materials. Ohoj inspires and finds new ways of housing today."

"Ohoj is a residential building with ten apartments, all with two floors. With a simple and ingenious building structure as a basis, the residents have been involved at an unusually early stage and have been able to influence, for example, the layout of the rooms and the fixed furnishings. Through such individual choices, ideas about the general qualities of housing are challenged. Level differences and contrasts between open spatial contexts and smaller crevices create dynamism. A conscious balance between repetition and variation in the design and placement of windows provides fine views without transparency and brings light far into the apartments. With simple solutions and few components, the inherent qualities of the materials have been used in a sculptural and elegant way. Communal and private spaces interact in outdoor environments and all residents have their own places for gardening."

PUBLICATIONS

Hållbart Byggande
2016
Tidsskriften Arkitektur
2015